Kantoortaal

Kantoortaal

Sinds de afgelopen weken werk ik bij een heus corporate bedrijf. Met echte aanstuurders vanuit Engeland, aandeelhouders, CEO’s, managers, managers van managers, druppels om de deuren mee open te doen, werknemers, afnemers, dikke planningen en codes voor werkelijk alles. Superleuk, met allemaal lieve mensen en kekke flexwerkplekken. Maar in het begin was het best wel een beetje lastig. Niet perse door de ingewikkelde systemen, maar voornamelijk omdat hier ‘kantoortaal’ vloeiend wordt gesproken en je ne comprends pas-kantoortaal.

Ik snap best dat kantoortaal of ‘jargon’ heel slim en heel ingenieus (of zoiets) klinkt. Ook creëer je samen een soort wij-gevoel door met een groep de Nederlandse taal op een hele aparte manier te interpreteren en te spreken. Wat ze in Friesland overigens al jaren doen, maar dat terzijde.

Maar als je dan als nieuweling, die nog net zo groen is als een blaadje jonge bladsla (Oui, c’est moi), de kantoorkudde of Friesland intreedt, is dat taaltje best wel lastig en kan het allemaal wat verwarrend zijn. Want die kantoortaal kom je nergens tegen op straat of op school, zodat je er een bepaalde knobbel voor kunt creëren. Nederlands: ja, Engels: yes, Frans: oui, Duits: jawohl. Maar in kantoortaal krijg je geen les. De opperhoofden van alle scholen zullen wel hebben gedacht: “Laten we er niet over beginnen, want eigenlijk leer je alles sneller en beter in de praktijk. Ook die gekke kantoortaal.”

En laten ze daar nou gelijk in hebben. Na 4 weken begin ik het eindelijk een beetje te snappen. Om jullie een kijkje te geven in de kantoortaal en je voor te bereiden (mocht dat je ambitie zijn) op een corporate bedrijf, zijn hier wat zinnen die dagelijks om mijn oren vliegen. Om je even out of the box te laten challengen.

“Zullen we een bila doen?”
Waar ligt dat? Is dat een soort van Bali maar dan andersom? Zonnebrand, moet ik dat meenemen? Ik verbrand namelijk nog al snel.

“Zullen we er dinsdag een klap op geven?”
Whuuut? Een klap? Met een vuist of een platte hand? Hamertje Tik 3.0 voor volwassenen?

“Hoe gaan we dit aanvliegen?”
Dus we gaan toch naar een soort van Bali maar dan andersom? Bel ik nog even m’n moeder hoor.

“Wil je dat even inschieten?”
Weet je wel zeker dat je dat aan mij overlaat? Ik heb namelijk niet echt een vaste hand en ik vind het heel moeilijk om een paar tellen één oog dicht te knijpen en dan met de ander scherp te kijken.

“Temporiseren”
“Het is van belang om een hands on-planning te maken en de implementatie van het gehele risicomanagementsysteem te temporiseren”. Oh ja, oke. Ik ga vanavond wel even kijken of ze dat bij Albert Heijn in het kruidensteegje verkopen, dat temporiseerkruid.

 

Volgende bericht:
Vorige bericht:
Dit artikel is geschreven door
Fleur

Blond haar en blauwe ogen en daarmee is het meeste wel gezegd. Lijkt meer op Bridget Jones dan ze zou willen, inclusief haar voorkeur voor foute mannen en comfortabel ondergoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>