Oekraïne: hoe zat het ook alweer?

Oekraïne: hoe zat het ook alweer?

Al zo’n drie maanden lang bezetten actievoerders het Maidan-plein in de hoofdstad Kiev van Oekraïne. Inmiddels is de president van het land, Viktor Janoekovitsj, op de vlucht geslagen en wordt de man beschuldigd van massamoord. Maar waarom komen de mensen in het grootste land van Oost-Europa in opstand? Mocht je de afgelopen drie maanden geregeld onder een steen hebben gelegen: hier een kleine samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen. 

Meer Russisch of meer Europees?
Het voormalige Sovjetland werd in 1991 onafhankelijk. Maar het land is tot op de dag van vandaag nog erg verdeeld, met grote verschillen tussen oost en west: horen ze nou meer bij Rusland of meer bij Europa? Eind november 2013 keert president Janoekovitsj en zijn regering de rug toe naar de EU. Rusland ziet op dat moment zijn kans en sluit een handelsovereenkomst met Oekraïne.

Vlam in de pan
De pro-Europese oppositiepartijen pikken dit niet en gaan samen met tienduizenden aanhangers de straat op. Ze willen dat Janoekovitsj opstapt. Het aantal demonstranten groeit snel. Veel Oekraïners zijn van menig dat het Janoekovitsj zijn schuld is dat het economisch zo slecht gaat met het land en zijn de corruptie van de regering zat. 

Slagveld
Half januari tekent de president van Oekraïne een serie wetten die het demonsteren in het land nog moeilijker maakt. De demonstranten trekken zich hier niets van aan en op dat moment wordt het een gevecht tegen de politie. De sfeer in de straten van Kiev wordt steeds grimmiger en drie demonstranten komen om het leven. De regering komt op voor het geweld van de politie.

Vreedzaam oplossen
Eind januari draait de regering de anti-demonstratiewetten weer terug en minister-president Azarov neemt ontslag om de actievoeders te kalmeren. Half februari beëindigen de demonstranten de bezetting van het Stadshuis in Kiev, in ruil dat 234 gearresteerde actievoeders weer worden vrijgelaten. Op dat moment is er een klein lichtpuntje aan het einde van de donkere tunnel, ook wel de crisis in Oekraïne genoemd, te zien.

Vlam in de pan deel II
Maar niet lang daarna laait de woede weer bij de demonstranten op, omdat het debat over de hervorming van de grondwet is afgeblazen. De demonstranten zijn kwader dan ooit en nemen het stadhuis en andere overheidsgebouwen weer in beslag. Het  leger grijpt in en schiet op de demonstranten waardoor al minstents 77 doden zijn gevallen.

Dealtje
President Janoekovitsj sluit een deal met het parlement en er komen vervroegd verkiezingen om de crisis in zijn land de kop in te drukken. Ondanks dat akkoord eisen de demonstranten dat Janoekovitsj vertrekt en als hij dat niet doet dreigen ze met geweld hem aan te vallen.

Hoe loopt het af?
Inmiddels is Janoekovitsj nergens meer te bekennen en is het de vraag of hij überhaupt nog wel in Oekraïne te vinden is. De inmiddels ex-president wordt beschuldigd van massamoord en er loopt een arrestatiebevel tegen hem. Het parlement heeft hem van zijn functie afgezet en is Aleksandr Toertsjinov de tijdelijke president van het land.

Mocht er nu nog iets over Oekraïne in het nieuws is, dan weet jij precies waar het over gaat.

BEELD: AFP

Dit artikel heb ik geschreven voor de Minor PR en Mediarelaties. Voor meer blogs zie blog.han.nl/minorpr

Volgende bericht:
Vorige bericht:
Dit artikel is geschreven door
Fleur

Blond haar en blauwe ogen en daarmee is het meeste wel gezegd. Lijkt meer op Bridget Jones dan ze zou willen, inclusief haar voorkeur voor foute mannen en comfortabel ondergoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>