Quarter Life Crisis: de angst om volwassen te worden

Quarter Life Crisis: de angst om volwassen te worden

“Is dit het nu?” “Wat moet ik in godsnaam met mijn leven doen?” “Moet ik niet eens serieus gaan doen?” Zijn dit voor jou, net als voor mij, herkenbare vragen die je jezelf wel eens stelt? Dan heet ik je van harte welkom in de Quarter Life Crisis, jawel, het jongere broertje van de Midlife Crisis. Het ontstaat meestal tussen je 20e en 30e levensjaar en het fenomeen wordt gekenmerkt doordat het voor jezelf nog niet helemaal duidelijk is wie je bent en wat je wilt in je leven. Maar je kunt het ook gerust onzekerheid, teleurstelling, eenzaamheid, keuzestress of de angst om volwassen te worden noemen. Ja, dat klinkt allemaal erg gezellig hè?!

Doordat we alles goed willen doen, maar nog niet precies weten hoe we dingen moeten aanpakken (want kom op, we zijn nog best jong en onervaren) worden we onzeker. Dus we weten niet wat we willen, zijn onzeker en ergens in ons achterhoofd weten we dat we bijna grote mensen zijn en dat we ons daar eens naar moeten gedragen… Maar hallo, HOE dan?!

En die angst dat we het als grote mensen niet goed doen wordt ook nog eens versterkt door social media. Want via Facebook en Instagram zien we hoe een leuk leven Bianca of Paul heeft. Perfecte banen, perfecte huizen, perfecte liefdes en gut gut gut, wat posten ze toch altijd van de prachtfoto’s. En jij en ik? Wij eten nog een paar keer per week bij papa en/of mama, omdat we anders niet uitkomen aan het einde van de maand (… dat komen we trouwens sowieso nooit, maar toch). En omdat die andere mensen zo perfect zijn en wij denken dat wij dat niet zijn, worden we onzeker. En gaan we twijfelen of we het echt wel kunnen, dat volwassen worden. Want meerdere dagen per week een beetje in je joggingbroek rondlopen of je kapot zuipen in de kroeg is toch iets makkelijker.

Maar hoe treurig klinkt dit?! Daarom vind ik dat we er mee moeten stoppen, met die onzekerheid. Stoppen met het weglopen voor onze angst. Of waar onze generatie bekend om staat: jezelf dagenlang kapot zuipen om maar de werkelijkheid te ontvluchten. Omdat we bang zijn om volwassen te worden, serieus te doen en niet alleen maar aan jezelf te denken maar ook eens aan iemand anders. Nu is het nog 2014 en de laatste dagen van dit jaar mogen we hier nog wel even zielig over doen en in een hoekje kruipen. Maar daarna moeten we er echt mee kappen, oké?!

Dus alsje-, alsjeblieft, laten we voor 2015 wat meer ballen kweken. Dat we gaan beginnen aan onze toekomst en niet weglopen voor onze verantwoordelijk. En nee, je bent niet minder tof als je minder in de kroeg staat met nog een kater van de vorige dag onder je arm. Nee, je bent echt niet minder tof als je liever een avondje met vrienden op de bank wilt hangen in plaats van in de lampen. Nee, je bent niet minder tof als je tussen al die scharrels iemand uitkiest waar je je echt fijn bij voelt en het liefst bij diegene wilt blijven. Nee, je bent echt niet minder tof als je al op weg bent naar een echte grotemensenbaan. Nee, het is echt niet erg als je niet precies weet hoe en wat, want geloof mij, jij en ik komen er wel.

En nee, nee en nog eens nee, het is niet erg als iets niet meteen goed gaat. Je leert namelijk meer als je eerst op je bek gaat (been there, done that). Dus laten we de angst om alles goed te willen doen, maar denken dat je het niet kunt in een vuurpijl stoppen. Laten we ze eens een poepie ruiken.

Ik ben er klaar voor, jij ook? Op naar een mooi 2015!

BEELD: weheartit.com

Volgende bericht:
Vorige bericht:
Dit artikel is geschreven door
Fleur

Blond haar en blauwe ogen en daarmee is het meeste wel gezegd. Lijkt meer op Bridget Jones dan ze zou willen, inclusief haar voorkeur voor foute mannen en comfortabel ondergoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>